1 av 2
2 av 2
Anders Kihlstedt
Linköping

Mamma åtalas för mord

Uppdaterad version 15:21
I dag åtalades den 32-åriga mamman för mord på sin ettårige son i Linköping. Barnet dog genom drunkning i badkaret.
- Jag kan inte se något annat än att det är hennes psykiska tillstånd som utlöst den här händelsen, säger kvinnans advokat, Anders Kihlstedt.

Det var i början av mars som pappan hittade den ettårige pojken medvetslös i familjens bostad i centrala Linköping. Ambulans tillkallades, men pojkens liv gick inte att rädda. 

Pojkens mamma, en 32-årig kvinna, har erkänt att hon orsakat dödsfallet men nekar till mord. Enligt Anders Kihlstedt bör gärningen rubriceras som dråp istället. Dråp innebär att dödandet inte har varit planerat utan kan ha skett i ett hastigt mod.

Vad minns hon själv från händelsen?
- Hon minns att hon har gjort på det här sättet, men däremot kan hon inte ge någon som helst förklaring till varför det inträffar. Hon säger sig vara styrd på något sätt i sitt handlande och vara kontrollerad av någonting.

Enligt Anders Kihlstedt ska själva händelsen kommit som en blixt från en klar himmel och som ett resultat av en psykisk störning.

- Det finns inga konflikter mellan sonen och mamman på något sätt, allting pekar på att hon varit en fantastisk mamma för sin son. Däremot finns det uppgifter som pekar på att hon mått dåligt en längre tid innan händelsen. Det talar för en psykisk störning av något slag som med full kraft slagit till i den här situationen.

Enligt läkare pekar en första undersökning på att hon lider av en allvarlig psykisk störning. I väntan på rättegång ska hon genomgå en större rättspsykiatrisk utredning. Först om en månad beräknas rättegången inledas i Linköpings tingsrätt.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se


                                                               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".