Många av kaninerna på Britt Levanders gård säljs till sällskap, men de största går till slakt.
Valdemarsvik

Kanin allt populärare på påskbordet

Efterfrågan på kaninkött har ökat markant under de senaste åren. Framförallt nu under påsken är det många som vill servera kanin, men fortfarande är antalet uppfödare få.

Det är kaniner av rasen fransk vädur som Britt Levander skickar till slakt. De väger runt sex kilo vid vuxen ålder och slaktpriset är 42 kronor kilot. 

I Sverige finns ett hundratal uppfödare av slaktkaniner. Av dem finns åtta i Östergötland och varje år slaktas runt 300 000 kaniner i Sverige.

– Vi räknar med att efterfrågan i Sverige ligger på runt en miljon per år. Vi har märkt en markant ökning under de senaste tre åren och vi är övertygade om att den kommer att öka ytterligare, säger Gösta Johnsson, styrelsemedlem i Sveriges kaninproducentförening.

Kaninburarna står tätt på Britt Levanders gård i Ringarum.  Många av kaninerna säljs som sällskapsdjur. De stora skickar hon däremot till slakt. Något som inte känns speciellt jobbigt, säger hon.

– Inte nu när jag har så många. Det är skillnad om man bara skulle ha haft någon enstaka. Men nu kan jag inte ha alla kvar, säger Britt Levander, kaninuppfödare i Ringarum.

Gösta Johnsson säger själv att han kan förstå det finns personer som kan känna sig upprörda över att kaniner föds upp för att slaktas. Han betonar dock att det är skillnad på sällskaps- och slaktkaniner. De senare är inte speciellt sällskapliga hävdar han.

– Det är oftast dvärgraser i de allra flesta fall när man pratar om kelkaniner. När man pratar om köttraser så är det kaniner som väger cirka fem kilo. De är framtagna både i konstruktion och i levnadssätt som produktionsdjur, säger han.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".