Det beska i påskägget - barnarbete

Under påsken är choklad en omtyckt godsak i påskägget. Men mycket av den kakaon som svensk choklad är gjord på kommer från odlingar där det förekommer barnarbete. Ett av företagen som pekas ut att köpa kakao från just de här länderna är Cloetta i Ljungsbro.

För tre år sedan gjorde Swedwatch en undersökning som visade på att omkring 200 000 barn arbetade på kakaoodlingar bara i Elfenbenskusten.

En ny rapport visar att det fortfarande inte är helt ovanligt att barn skördar kakaobönor i afrikanska länder. På plantagerna utsätts de enligt organisationen Swedwatch för giftiga bekämpningsmedel.

--Eftersom vi inte handlar bönorna utan köper kakaosmör eller kakaomassa så har vi problem med spårbarheten, säger Arto Almér, ansvarar för hela leveranskedjan på Ljungsbroföretaget.

Det finns olika projekt som skapats för att försöka förändra villkoren, men ännu menar Swedwatch att det är mycket att göra.

Cloetta och andra chokladtillverkare köper sina kakaoprodukter från företag i Europa, det är alltså många mellanhänder mellan till exempel Elfenbenskusten och Sverige.

Cloetta menar att just det gör att det är svårt att följa upp de krav på arbetsvillkor som de ändå ställer.

– Branschen tar det här på allvar, det är ett problem som vi är medvetna om som vi försöker att ta bort. Det här är ett långsiktigt arbete och man vänder inte trenden på ett eller tre år, säger Arto Almér.