Östergötland

Rakel minskar insynen hos polisen

Polisen i länet ska införa ett nytt kommunikationssystem där samtalen mellan poliserna ska skyddas från avlyssning. Systemet, som kallas för Rakel, kommer enligt kritiker att leda till sämre insyn i polisens verksamhet.

- Det blir Sovjet nästa, säger Ulf Wigh, som driver en nyhetsbyrå utanför Norrköping.

Ulf Wigh har förmedlat blåljusnyheter över hela landet i över tjugo års tid tack vare informationen via polisradion.

- Du hör när larmen går, du hör olyckor, bränder, inbrott och såna saker. Vi hör även sjö- och flygräddning där vi har täckning över hela norra europa, säger han.

När Rakel införs blir samtalen omöjliga att lyssna av. I Östergötland är systemet tänkt att tas i drift efter sommaren. När polisradion skrotas blir det upp till polisen att lämna ut uppgifter om pågående händelser.

- Det luktar ju öststat om det, när en polis utan journalistisk utbildning ska sitta och sålla vad du som journalist ska få skriva eller säga i radio, säger Ulf Wigh.

Tanken med Rakel är att alla blåljusmyndigheter men även hemtjänsten, sjukvården och flera andra statliga och kommunala verksamheter ska gå över till ett system. På så sätt ska myndigheterna kunna nå varandra mer effektivt i exempelvis en krissituation. Magnus Engdahl arbetar som projektledare för Rakel på länsstyrelsen. Han tror att media kommer att påverkas när Rakel införs i länet.

- Media kan ju inte lyssna på systemet rakt av som de har gjort tidigare, det går inte att ha en polisradio och hänga med i vad som händer. Det måste man ju ordna på något annat sätt så att de är med i matchen, säger Magnus Engdahl.

Men Rakel kommer inte få Ulf Wigh att lägga ner sin verksamhet i första taget.

- Nej, jag kommer nog att fortsätta tills man blir jordgubbe. Men visst vi kommer nog att missa en del nyheter men långt ifrån alla, säger han.  

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se