1 av 2
Många lekplatser i Mjölby kommun försvinner.
2 av 2
Mjölby

Barnens lekplatser rivs

I Mjölby river just nu kommunen många av barnens lekplatser - av säkerhetsskäl. Men barnen tycker inte att det är roligt.

– Det är inte bra, säger snart femåriga Molly Regnér, och hon är inte ensam om att sakna utomhusleksaker i Mjölby. Kommunen har monterat ner en mängd redskap på utelekplatserna, främst på skolor och förskolor, eftersom redskapen bedömts som farliga.

– Det är tråkigt att det försvinner lekplatser för barnen, men samtidigt är det bättre att man river dem om de är trasiga. Man får hoppas att det kommer upp nya, säger Joakim Regnér som gungar ett litet barn i babygungan på en lekplats i Mantorp.

Att det blivit många rivningar just nu beror på att kommunen utökat personalstyrkan på fastighetssidan så att man nu har tid att ta itu med frågan, säger Bo Hallberg, som är fastighetsförvaltare på kommunen.

Leksaker för 1,5 miljon kronor har plockats bort och kommunen ska ta fram en så kallad nödlista för att klara av att skaffa nya i en vettig ordning. För lekredskapen på skolor och förskolor finns inte där bara för att barnen ska ha kul. Det finns en pedagogisk tanke bakom. De är byggda för att barnen ska utvecklas, säger Bo Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".