Fängelsepräster träffas i Norrköping

Den som sitter i fängelse eller på häkte har laglig rätt att utöva sin tro och få samtala med en präst. Just nu har 60-talet präster, pastorer och diakoner konferens i Norrköping för att diskutera detta arbete och hitta nya vägar.
Totalt arbetar 150 personer från Svenska Kyrkan och frikyrkan på anstalter och häkten. De har tystnadsplikt, en plikt ingenting kan befria dem från, inte ens den som gett förtroendet. De ser till att intagna som tillhör andra religioner får träffa representanter för dessa och man samarbetar till exempel i samtalsgrupper om livsåskådning och existentiella frågor. Eva Kirkeby, som är präst på häktet och fängelset i Norrköping, räknar med att präster som har en bra utbildning och stora kunskaper i samtalsteknik ska kunna göra en insats till exempel när det gäller medling med anledning av brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".