linköping

Terbunja inför finalen: "Jag är en väldigt bra boxare"

Natten till lördag smäller det. Naim Terbunja från Linköping går upp i ringen för final i den legendariska turneringen Golden Gloves i New York.

Det är på klassiska Gleason Gym i stadsdelen Brooklyn i New York som finalisterna i stortävlingen Golden Gloves, världens äldsta amatörtävling presenteras för journalister.

– Jag är i väldigt bra form och också en väldigt bra boxare, säger Terbunja.

En trång, rätt sliten trappa leder upp från gatan upp till andra våning i huset där gymet ligger och när man öppnar den tunga ståldörren till gymet öppnar sig en väldigt markant boxningsvärld.

I den stora lokalen finns tre välanvända boxningsringar, sandsäckarna hänger från taken,d et formligen dryper av svett och boxningstradition längs väggarna och gymavdelningen är så där gammal och sliten som det ska vara på ett klassiskt boxningsgym i New York.

Terbunja avslöjar att han och tränaren under vistelsen i New York försökt ändra på hans stil att boxas.

– Jag har blivit lite mer stabil i min boxning, lite mer hårdare slag och mer proffs-liknanade stil än vad jag haft. Vi har tränat mycket taktiska grejer. Han (Marcus Browne finalmotståndaren) är ju vänsterhänt så jag har tränat på det och det gäller att se upp för hans vänsterkrok för den är riktigt vass.

Hans tid i USA har gjort avtryck på andra sidan Atlanten. Från flera håll rycker det i honom och en seger innebär säkerligen pengastinna proffskontrakt. En viss skillnad mot vardagen i Sverige.

– Boxningsmässigt är jag nog större i USA än i Sverige men inte i Linköping för där är jag hjälte.

Naim Terbunja ska i sin viktklass upp i final på fredag mot den 18-årige amerikanske talangen Marcus Browne, född och uppvuxen i New York som amerikanska boxning knyter stora förhoppningar till.

– Han är lång, stark och snabb, men kanske inte lika rutinerad som jag. Han slår ofta ut sina motståndare. Han är amerikan och rankas som landets största talang.

Hur ser du på framtiden som boxare?
– Nja, jag vet inte riktigt. Jag vet att massa promotorer är väldigt intresserade och vill att jag blir proffs. Men det vill jag inte riktigt än, inte förrän OS i London. Just nu vill jag bara fokusera på finalen och sen far vi se.

Natten till lördag svensk tid smäller det i Madison Square Garden.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Daniel Alling
daniel.alling@sr.se