Lantmännen får leverera foder igen

Lantmännens foderfabrik i Norrköping får börja leverera foder igen. Det beslutade Jordbruksverket i dag efter att ha inspekterat fabriken på nytt. Samtidigt konstaterar verket att flera svenska foderfabriker de senaste åren drabbats av salmonellasmitta.
Vid Jordbruksverkets senaste inspektion konstaterades att Lantmännens fabrik i Norrköping nu vidtagit samtliga åtgärder enligt de krav som finns och att anläggningen är sanerad. I början av augusti beslutade verket att låta Lantmännen återuppta tillverkningen av foder, men att inga leveranser fick ske. Salmonellasituationen på landets foderfabriker har undersökts under perioden 1998 och fram till i år. Sammanställningen är inte heltäckande, men visar ändå på att flera foderfabriker runtom i landet någongång drabbats av smitta. Enligt Jordbruksverket har det funnits olika anledningar till att salmonella kommit in i fabrikerna. Den vanligaste orsaken är via importerade proteinråvaror. Men även fåglar, gnagare eller med människor kan smittan ha tagit sig in i foderfabrikerna. Enligt Jordbruksverket är salmonellautbrottet vid Lantmännens fabrik i Norrköping det första av större omfattning som går att spåra till fodertillverkning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".