1 av 2
Rädda järnvägslinjen mellan Linköping och Uppsala det vill i alla fall socialdemokraterna.
2 av 2

(S)-manifestation för nedläggningshotad tåglinje

Socialdemokraterna genomförde under tisdagen en manifestation för att staten ska rädda nedläggningshotade tåglinjen Uven som bland annat trafikerar Västerås. På de olika stationerna längs linjen samlades namnunderskrifter in från folk som vill bevara Uven för att sedan lämna över de till infrastrukturminister Åsa Torstensson.

En ensam musikant ackompanjerade socialdemokraternas manifestation när Uven stannade i Sala på tisdagen.

– Tåglinjen är viktig för lokal, regional och nationell tillväxt och även av miljöskäl. Nu måste staten gripa in och hjälpa till, säger Daniel Danon (S) från Flen som tar emot de insamlade namnen efter sträckan.

Bakgrunden till manifestationen är att staten har beslutat att dra tillbaka sitt stöd till Uven, i en utredning gjord av den statliga myndigheten Rikstrafiken görs bedömningen att det finns andra resmöjligheter, enligt Rikstrafiken är det också ett för litet resande mellan de olika regionerna för att det ska motivera ett fortsatt stöd.

I juni försvinner det statliga stödet men berörda kommuner och landsting fortsätter att skjuta till pengar fram till årsskiftet, men sedan är det oklart vad som händer med Uven.

– Jag vill slippa ta bilen till jobbet, jag vill åka tåg istället, säger resenären Monica Dahlin från Sala.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".