Svårt för fristående skolor att få tillstånd

I Linköping har kommunen sagt nej till tre ansökningar från fristående gymnasier. Under onsdagen kommer ansvariga politiker i Norrköping ta ställning till de fyra ansökningar som kommit in om att få starta gymnasieskolor i kommunen. Men enligt förslaget kommer bara en skola få starta.
Utbildningskontoret föreslår alltså att tre av ansökningarna ska avslås. Ansökan från Information och Kompetens i Sverige bör avslås därför att programmen finns i kommunen, lärartätheten är avsevärt lägre än i kommunen och en mycket låg andel av budgeten läggs på undervisning. Ansökan från Hanifs Idrottsförening anser utbildningskontoret sakna för många uppgifter till exempel när det gäller ekonomin, eleverunderlaget räcker inte till och inriktningen på muslimskt alternativ till svensk gymnasieskola anses kunna innebära att eleverna isoleras från det svenska samhället. När det gäller Baggium AB konstaterar kontoret visserligen att Norrköping skulle behöva fler utbildningsplatser inom bygg, fordon och energi och att uppläggningen med arbetsplatsförlagd utbildning är intressant men man saknar uppgifter om bland annat ekonomi och anser att ansökan behöver kompletteras. Däremot anser utbildningskontoret att gymnasienämnden kan tillstyrka ansökan från Föreningen Q ideell förening, som vill starta specialutformat program med inriktning film och musik. Kommunens skolor räcker inte till för ansökningarna på detta område. Man anser visserligen lärartätheten är låg men man har positiva erfarenheter av Studiefrämjandet som är Föreningen Qs moderorganisation. Men detta handlar om kommunens bedömning av ansökningarna, Skolverket har ofta fattat helt andra beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".