Regeringens vårbudget får idag stark kritik från oppositionen. Foto: Marc Femenia/Scanpix
VÅRBUDGETEN

Satsningar på arbetslösa möter kritik

Regeringen räknar med kraftigt ökade kostnader för arbetslösheten i år och kommande år. Ekot har läst regeringens vårbudget som finansminister Anders Borg presenterar nu på förmiddagen och det blir allt tydligare hur djupa spår den ekonomiska krisen sätter. Oppositionen är inte nådig i sina omdömen.

Arbetslöse Kent Sundvall i Stockholm har redan känt av krisen. 

– Det ser kärvt ut, men man vet ju inte. Det är första dagen för mig så jag har ingen aning. Men det ser kärvt ut, säger Kent Sundvall.  

Nu kommer regeringen med sin nya budget. Vad tror du den kommer att innehålla? 
– Inget som är bra för mig. Det tror jag inte. Så har det inte varit hittills och det kommer de inte att ändra på heller, tror jag, säger arbetslöse Kent Sundvall, som inte ger mycket för den vårbudget som finansminister Anders Borg presenterar under förmiddagen.

Det är en vårbudget som regeringen nu anpassar till den kraftigt stigande arbetslösheten. 

Bara för i år ökar kostnaderna för arbetsmarknadspolitiken med tio miljarder jämfört med vad regeringen trodde i höstas. Det är pengar som ska täcka ökade kostnader för a-kasseersättning, jobb- och utvecklingsgaranti och jobbpraktik, framförallt riktat mot ungdomar. 

Finansminister Anders Borg kommenterar inte budgeten förrän den är offentlig men oppositionen är kritisk. Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valterson kallar jobbgarantin för förvaring. 

– Jag tror det skulle vara väldigt mycket bättre om man satsade på utbildning så att de här ungdomarna har en bättre och större chans att få en anställning, och är mer anställningsbara, än att bara slussa in dem i passiva arbetsmarknadsåtgärder, säger Mikaela Valtersson. 

Regeringen räknar med 46 000 fler i åtgärder jämfört med i höstas och 2011 kommer en kvarts miljon svenskar att vara i arbetsmarknadspolitiska åtgärdsprogram till en kostnad av 42 miljarder kronor. 

Först i slutet av 2011 räknar regeringen med att arbetslösheten slutar stiga, men den väntas efter det ligga kvar på nästan 12-procentig nivå. 

Budgetunderskottet hamnar på 90 miljarder i år och på 100 miljarder 2010. Reporäntan kommer att ligga fortsatt låg. 

Tilläggsbudgeten på 24 miljarder för i år tar regeringen från bugetens reserver under utgiftstaket och innehåller inga besparingar. 

Finansminister Anders Borg understryker att alla prognoser är mycket osäkra. Ett som är säkert är dock att Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är besviken.  

– Jag hade ju hoppats att regeringen skulle ha satsat mer på kommuner och landsting. Nu tog man ett litet steg men det kompenserar ju inte att sedan budgetpropositionen har skatteunderlaget vikit med 17 miljarder för kommuner och landsting 2009. Det ger ju väldigt dramatiska effekter men man gör inget mer 2009 och satsar en mindre summa 2010, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros. 

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".