ÖSTERGÖTLAND

Många tjejer utsätts för hedersförtryck

Det är många fler tjejer som lever med hedersförtryck än förväntat. Det visar en skolturné som Rädda Barnen varit på tillsammans med bland annat polis och socialtjänst.
– Om föräldrarna får reda på att man pratat med en viss kille blir man oftast straffad, säger Maria som lever med skyddad indentitet.

Maria som lever med skyddad identitet i Östergötland sedan några år tillbaka, och hon vet vad det innebär att leva under hedersförtryck.

– Får föräldrarna reda på att man haft ett visst plagg på sig eller pratat med en viss kille, så blir man oftast straffad. Det kan vara allt från psykisk till fysisk misshandel. Man får sin frihet begränsad, man kanske inte ens får gå i skolan för sina föräldrar.

Enligt en studie gjord av Stockholms universitet som presenterades i veckan anser var fjärde flicka i Stockholms årskurs nio att det är viktigt att de är oskulder när det gifter sig.

Att det synsättet är vanligt bekräftar också Sara Müling från Rädda Barnen, som pratat med flickor på skolor i Norrköping under vårens skolturné.

– Många säger att det är okej, men vi brukar påpeka att det ska vara ett frivilligt val, och man själv ska få bestämma.

Maria tror att informationen om hedersförtryck i skolan är viktig.

– Det är ju inte alla som vågar gå och söka hjälp hos socialtjänsten. Visar socialtjänsten att man finns, så är det mycket enklare.

Är tjejerna själva medvetna om att de utsätts för ett förtryck?

– Jag tror att ganska många är det, däremot tror jag att de inte är medvetna om vilka rättigheter de har i det här samhället. De har levt så isolerat, så de har inte så mycket erfarenhet av det svenska samhället. Det gör att man inte vet var man ska söka hjälp.

Under turnén har bland annat Rädda Barnen, polis och socialtjänst, informerat om ämnet heder och FNs bankonvention i skolorna. Sara Muling på Rädda Barnen hoppas att skolorna själva ska vara mer aktiva i framtiden.

– Att det till exempel finns med en kurator i samverkansgruppen när vi pratar om de här problemen, och att vi samverkar hela tiden. Om det händer nåt finns det polis och socialsekreterare till hands.  

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".