Motalapolitkerna vill lägga över 100 miljoner på nybyggnation mitt i lågkonjunkturen.
Motala

Facket välkomnar byggsatsning

Motala kommuns planer på att bygga en ny brandstation och ett nytt äldreboende möter förståelse hos fackförbundet Kommunal trots att många av deras medlemmar lever under hot om varsel på grund av kommunens dåliga ekonomi.

– Vi har förståelse för att man behöver bygga en ny brandstation och att det behövs nya platser i äldreomsorgen, säger Lars Ross som är vice ordförande i Kommunal i Motala.

Han ser även en ren fördel med att kommunen väljer att bygga nytt mitt i lågkonjunkturen. 

– Det är väl bra om de kan sysselsätta folk nu när det är lågkonjunktur och att kommunen kan tjäna pengar på det. Jag tror inte kommunen har så mycket att välja på i dagsläget.

Politikerna i Motala hoppas att kunna bygga billigare än man beräknat tack vare lågkonjunkturen. Anbuden på äldreboendet är en ligt Kjell Fransson (FP) 25 procent lägre idag än för ett år sedan.

Byggena kommer ändå att kosta mer än 100 miljoner kronor tillsammans.

Samtidigt pågår ett febrilt räknande hos personalansvariga i kommun på hur man ska ha råd att behålla den personal som finns idag utan uppsägningar. För behovet av personal kommer att öka kraftigt.

3000 kommunanställda kommer att bytas ut genom bland annat pensionsavgångar fram till 2017. Därför vill politikerna försöka vänta ut lågkonjunkturen utan personalnedskärningar men Lars Ross är tveksam till att det kommer att gå.

– Det kommer nog att bli nedskärningar ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".