Andreas Jönsson skrev in sig som arbetssökande idag. Regeringen satsar på nya praktikplatser för arbetslösa.
Vårbudgeten

Arbetslösa skeptiska till nya program

Regeringen utlovar en storsatsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att motverka den ökande arbetslösheten. Men bland arbetssökande finns en skepsis mot nya åtgärdsprogram.

– Boxholm 5, Finspång 8, Kinda 2, Linköping 207, Mjölby 15, Motala 35 …

Det är ingen lottorad utan antalet lediga jobb som Andreas Jönsson, 19 år, läser upp. Idag skrev han in sig som arbetslös på Arbetsförmedlingen i Motala. Totalt finns 447 lediga platser i länet.

I Motala, en kommun somdrabbats hårt av varsel och ungdomsarbetslöshet, erbjöd förmedlingens platsbank 35 jobb att välja mellan.

Regeringen satsar nu 2,4 miljarder kronor till arbetsförmedlingens insatser. Bland annat ska det bli fler praktikplatser.

– Jag lärde mig som man inte redan visste känns det som. Jag tycker det var ett lite tråkigt tidsfördriv, säger Amanda Magdesjö från Borensberg som nyligen fått en plats i ett arbetsmarknadspolitiskt projekt som kallas ung resurs.

På Arbetsförmedlingen i Linköping välkomnar chefen Monica Ståhl de nya pengarna, förutsatt att de används på rätt sätt.

– Det finns en fara när man kommer upp i höga volymer av insatser att det blir förvaring. Därför är det bra att vi får pengar så att vi kan mota Olle i grind och kan satsa tidigt på de som blir arbetslösa.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".