Motala

Skolan i Motala vill ta bort 98 tjänster

Snävare ekonomiska ramar och ett minskande antal elever ligger bakom det förslag som bildningsnämndens ordförande i Motala, Magnus Byman (M), har presenterat och som innebär att 98 tjänster försvinner i Motala.

Totalt berörs 98 heltidstjänster bland lärare, elevassistenter och stöd- och specialistfunktioner. Förvaltningen har fått i uppdrag att se över organisationen med direktivet att inte minska personaltätheten i för- och grundskola eller gymnasiet.

– Förhoppningsvis ska det inte behöva drabba elever på ett så påtagligt sätt att de direkt noterar det, men det är klart att en elev som idag har tillgång till en elevassistent, men i morgon inte har det, för vederbörande blir det förstås en påtaglig förändring, säger Magnus Byman (M), bildningsnämndens ordförande.

Mellan 2003 och 2013 beräknas grundskolan ha gått från drygt 5 600 till 4 300 elever. I år har nämndens ekonomiska ramar minskats med 11 miljoner kronor och för nästa år ytterligare minus 17 miljoner.

– Det är helt enkelt så att skatteintäkterna minskar så drastiskt att kommunen är tvungen att göra nedskärningar för att komma i balans, säger Magnus Byman.

Ett nämndbeslut väntas den 6 maj och därefter inleds förhandlingar som ska vara klara under maj månad. Enligt förslaget ska varsel läggas för 63 heltidstjänster innan sommaren och ytterligare 35 under hösten.

– Det är inte möjligt för bildningsnämnden att komma inom de nya ramarna utan att personal drabbas. Mer än 70 procent av våra kostnader är personal och en stor del av återstoden är hyror, enligt Magnus Byman.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".