1 av 3
Foto: Roger Lundsten/BLR-Fotograferna/SCANPIX.
2 av 3
3 av 3
Östergötland

Tveksamheter kring praktikplatser

Svenskt Näringsliv i Östergötland tror att det blir svårt för företag att hitta fler praktikplatser som regeringen önskar för att hjälpa arbetslösa. Många företag är idag fullt upptagna med att hitta nya uppdrag och samtidigt får anställda städa i väntan på mer produktion.

Ulla Lönn, biträdande chef på Svenskt Näringsliv i länet, vill istället se satsningar på utbildningar och investeringar som en beredskap för när konjunkturen vänder. 

– Vi stärker vår konkurrenskraft så att man kan hantera arbetsuppgifterna och det man så småningom ska producera, enligt Ulla Lönn.

Enligt Ulla Lönn har många företag i Östergötland inte tillräcklig sysselsättning och de är fullt upptagna med att leta efter uppdrag och hitta nya kunder.

I väntan får många anställda exempelvis sopa golv och städa. Att i det läget ta emot fler praktikanter tror Svenskt Näringsliv kan bli svårt.

För Petri Torkkonen som har gått arbetslös i nästan fem år, blev praktiken på Norrköpings Tryckeri just nyckeln till en provanställning som kanske kan bli en fast tjänst. Han tycker att det är bra med praktikplatser.

– Man får ju komma ut i arbetslivet, säger Petri Torkkonen.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".