Universitetet mot nya höjder

Många kan tänka sig att plugga på Linköpings universitet i höst. Jämfört med förra året har preliminärt 4 500 fler studenter sökt in till höstens utbildningar.

– Jag tror  framför allt att det är konjunkturen som ger den här effekten, säger rektor Mille Millnert.

En av dem som tänkt plugga i höst är Joakim Sveberg från Borlänge, som sökt en kemistutbildning för att förbättra chanserna på arbetsmarknaden.

– Jag hade massa korta anställningar och bytte jobb ofta men ville ha en fast sysselsättning så jag tänkte att det här var ett bra alternativ, säger Joakim Svedberg.

När ansökningstiden gick ut vid lunchtid i dag hade preliminärt över 33 000 personer sökt in till Linköpings universitet, vilket är en ökning med cirka 16 procent jämfört med förra året. Lärare- och ingenjörsutbildningarna tillhör de populäraste.

– Jag tror  framför allt att det är konjunkturen som ger den här effekten. Det är svårare att komma ut på arbetsmarknaden. Mönstret bland ungdomar att man jobbar ett tag efter gymnasiet men när det är svårare att få jobb går man i högre utsträckning direkt till universitetet.

Vad betyder det här för universitetet?
– Det ställer inga nya krav på oss. Vi har kapacitet att ta emot nya studenter så det är egentligen bara positivt. Alla kommer ju inte komma in på de utbildningar de söker men det finns ju många utbildningar att välja mellan.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".