1 av 2
2 av 2
östergötland

Höjd ersättning till donatorer av sperma

Att vara donator ska enligt svenska lag inte vara något man kan tjäna pengar på men samtidigt inte behöva lida ekonomiskt. Men den ersättning som betalas ut till donatorer av sperma och ägg idag täcker inte de utlägg som donatorerna har och nu föreslår Landstinget att ersättningen ska höjas.

– På spermasidan är vi beredda att betala reseersättning i större utsträckning. Därigenom hoppas vi kunna få donatorer från våra grannlandsting till de kvinnor om behandlas på Universitetssjukhuset i Linköping. Det har varit dåligt med det tidigare eftersom man inte fått någon ersättning för det lite längre resorna, säger Lennart Schilling som är avgiftssakkunnig på Landstinget i Östergötland.

För att bli godkänd som äggdonator måste man vara helt frisk och mellan 25 och 35 år. Kvinnan får sedan en hormonbehandling som sträcker sig över ett par veckor.

– Det här är ju ingen enkel och lättvindig behandling utan kvinnan måste vara beredd på att finnas hos oss på ett antal undersökningar och att vara ledig en hel dag när man plockar ut äggen, berättar Gunilla Sydsjö professor och psykoterapeut på Kvinnokliniken i Linköping.

På Linköpings universitetssjukhus får äggdonatorer en ersättning på 3000 kronor och donatorer av sperma får 300 kronor. Men nu förslås en höjning av beloppet till 4000 kronor för kvinnor och 500 kronor för män, plus en ersättning för resorna till och från sjukhuset.

– Jag tror egentligen att ersättningen har en ganska marginell betydelse för de personer som bestämmer sig för att bli donatorer. Men det ska ju inte vara så att man fått lov att betala för att vara donator när man måste göra ett antal resor. Vi har ju inte bara donatorer från Linköping till exempel, säger Gunilla Sydsjö.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".