NORRKÖPING

Brandmän kritiserar neddragningar

Brandförsvarets planer på att kraftigt banta fler deltidsbrandkårer i Norrköping, får stark kritik från de egna leden. I går höll deltidsbrandmännen i Krokek ett möte för att bilda opinion mot neddragningarna.

Enligt ett förslag från räddningstjänsten i kommunen ska brandkåren i Åby helt läggas ner, medan Östra Husby och Kolmården blir av med upp till sju deltidsbrandmän vardera. Thomas Söderberg är platschef i Krokek.

– Det blir en markant försämring om det händer någonting. Om vi bara blir tre man kvar, kan ju inte rökdyka.

I går hade deltidsbrandmännen i Krokek kallat till stormöte på brandstationen. Bland annat var näringsidkare, eldsjälar och politiker på plats på mötet.

– Vi förklarade vilka konsekvenser det här får, vad det här innebär för djurparken, kriminalvården och äldrevården. Det kommer bli en markant försämring för deras del.

Thomas Söderberg i beskriver ett scenario, vilka konsekvenser nedskärningarna kan få.

– Om det brinner i en villa i Kolmården. Vi får larmet och är på plats inom 5-6 minuter. Huset står i full låga och någon möter oss och säger att det är någon kvar i byggnaden. Då får vi gå in i byggnaden eftersom vi är för få brandmän. Vi får stå och vänta utanför tills Norrköping kommer 15 minuter senare.

Titti Andersson
titti.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".