Östergötland

Över 17 000 östgötar utan jobb

Antalet arbetslösa i Östergötland blir allt fler. I slutet av mars saknade närmare 17 300 östgötar jobb och det är en ökning med 4 500 personer eller 36 procent jämfört med samma månad förra året. 

– Det är många som nu har det svårt på arbetsmarknaden och ungdomarna drabbas särskilt hårt i lågkonjunkturen, säger Inger Schroeder på Arbetsförmedlingen.

I sin senaste rapport om arbetsmarknadsläget i Östergötland konstaterar Arbetsförmedlingen att lågkonjunkturen och de
fortsatt höga varselsiffrorna sätter allt tydligare avtryck på länets arbetsmarknad.

Under mars månad varslades närmare 600 personer om uppsägning i Östergötland och antalet nyinskrivna arbetslösa uppgick till närmare 1 600 personer. Det är mer än dubbelt så många som under mars förra året.

– För dem som är varslade är det viktigt att söka jobb under uppsägningstiden. Trots dystra utsikter för den närmaste tiden anmäldes ändå 1 300 nya jobb i länet under mars, säger Inger Schroeder. 

Arbetsförmedlingen poängterar också att Östergötland fortfarande tillhör de län i landet som drabbats minst av lågkonjunkturen. I landet som helhet har antalet personer som saknar arbete ökat med närmare 50 procent under det senaste året.

I Östergötland är 6, 3 procent av befolkningen just nu antingen öppet arbetslös eller sysselsatt i någon form av program. I landet som helhet ligger samma siffra på 5,4 %. 

Högst arbetslöshet i länet har Norrköping, Motala och Åtvidaberg. Lägst är arbetslösheten i Söderköping och Ydre.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.