Håkan Dahm.
Norrköping

Ytterligare besparingar på brandkåren

Uppdaterad version 15:10
Neddragningarna på brandförsvaret i Norrköping ger försämringar men är nödvändiga, det säger räddningschefen Håkan Dahm. Förutom personalnedskärningarna inom deltidsbrandkåren kommer ytterligare 10 tjänster försvinna.

– Vi låter bli att tillsätta vikariat och lediga tjänster. Totalt är det nästan 10 tjänster heltid som försvinner som inte syns i förslaget för det är åtgärder som vi kan ta själva, säger räddningschefen Håkan Dahm.

Nerdragningsförslaget innebär minskad bemanning på stationerna i Östra Husby, Krokek och Åby utanför Norrköping och har fått kritik av de beröra stationerna.

– Kommunen har en dålig ekonomi och vi ska hitta ett sätt för att få en ekonomi i balans, säger Håkan Dahm.

Han håller med om kritiken att utryckningstiden kommer att bli längre när personalen minskas på de mindre brandstationerna. Personalen på stationen i Krokek kan till exempel inte själva utföra rökdykningar utan assistans från huvudstationen.

– Det kan bli en försämring till vissa delar men vi ska göra allt vi kan för att komma på plats så fort som möjligt. Utanför Norrköping finns det många som har den här låga bemanningen men där har man utvecklat ny teknik och nya metoder för att hantera situationen och det är vår nästa utmaning, säger Dahm.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".