Linköping

Åtalad för djurplågeri frias

Hunden lämnades inlåst i bilen i sommarvärmen. När ägarna kom tillbaka var hunden så pass medtagen att den inte kunde resa sig. Den 30-åriga matten åtalades misstänkt för djurplågeri, men nu frias hon av Linköpings tingsrätt.  

Orsaken: Kvinnan kan inte anses vara ägare av hunden.

Beslutet upprör åklagare Eva Nemec Nordh, som anser att vem som är ägare inte spelar någon roll utan vem som utsatt hunden för lidande. Åklagaren ska nu ta ställning till om hon kommer att överklaga tingsrättens beslut.

Hunden lämnades inlåst i bilen i sommarvärmen med munkorg. När ägarna kom tillbaka var hunden så pass medtagen att den inte kunde resa sig. Den 30-åriga matten åtalades misstänkt för djurplågeri, men nu frias hon av Linköpings tingsrätt. Orsaken: Kvinnan kan inte anses vara ägare av hunden. Ett beslut som upprör åklagaren.

– Jag tycker inte det spelar någon roll vem som äger hunden. Det viktiga är vem det är som har låst in den och utsatt den för lidande, säger kammaråklagare Eva Nemec Nordh.

Hunden ska ha vistats i minst en halvtimme i bilen som stod parkerad i gassande sol. Utetemperaturen visade på cirka 25 grader i skuggan, hur varmt det var i bilen vet man inte. Innan polisen kom till undsättning dök hundens matte och husse upp och körde iväg. Länsveterinären Barbro Röken skriver i ett utlåtande att det inte är någon tvekan att hunden blev utsatt för stark stress och lidande.

– Att den var försedd med munkorg påverkar ju hundens möjlighet att svalka sig, förklarar Eva Nemec Nordh.

Den 30-åriga kvinnan åtalades för djurplågeri, men rätten anser inte att hon kan ställas till ansvar då hon inte ägt hunden. Ägaren var matte som var med vid tillfället. Åklagaren ska nu ta ställning till om hon kommer att överklaga tingsrättens beslut.