Styrbjörn Enkel, Studenternas hyresgästorganisation
Östergötland

Tuffare hitta studentbostad i höst

Det kan bli tufft för studenter i Linköping att hitta någonstans att bo i höst. Bakgrunden är att rekordmånga vill plugga på universitetet.

- Tufft men inget värstingscenario, det är vår prognos just nu, säger Styrbjörn Enkel på Studenternas hyresgästorganisation.

Preliminärt har över 33 000 sökt in till Linköpings univesitet i höst, vilket är en ökning med cirka 16 procent fler sökanden jämfört med förra året.

- Det kommer att bli ett högre tryck på bostadsmarknaden och svårare att hitta studentbostäder eftersom det är fler sökande, säger universitetets rektor Mille Millnert.

Men exakt hur bostadssituationen kommer att se ut till hösten är för tidigt att säga. Först i juli vet man närmare hur många bostäder som kommer att stå lediga. Men redan i dag märks en nedgång, jämfört med förra året har antalet lediga bostäder minskat med drygt hälften. Den som vill vara säker på att få tag i en bostad bör ställa sig i kön redan nu.

- Det absolut första man ska göra om man inte redan har gjort det är att ställa sig i kö hos någon av de studentbostadsbolag som finns. I och med att man ställt sig i kö så får man köpoäng och de börjar att ticka på och poängen behöver man sen när man får erbjudanden, för mest poäng går först, säger Styrbjörn Enkel på Studenternas hyresgästorganisation.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".