Bostadsbolaget Stångåstaden ger sig in i energibranschen och satsar 40 miljoner kronor på vindkraft. Foto: Herribert Proepper/Scanpix
Linköping

Stångåstaden sätter snurr på 40 miljoner

Stångåstaden, det kommunala bostadsbolaget i Linköping investerar 40 miljoner kronor i vindkraftverk. Pengarna ska gå till att köpa upp befintliga kraftverk och utveckla nya och tanken är bland annat att Stångåstaden på så sätt ska säkra ett långsiktigt stabilt elpris.

– Dels tycker vi att det är viktigt att bidra till utbyggnaden av miljövänlig energi. Dels tror vi att det är en bra affär för oss, säger Stångåstadens vd Hans Lander.

Företaget söker nu befintliga kraftverk att köpa upp, men även ännu ej färdigbyggda snurror som man kan vara med att utveckla. 40 miljoner kronor ska man alltså använda till satsningen som enligt Lander innebär att man tryggar ett stabilt elpris och därför är bättre än att försöka förhandla till sig ett förmånligt pris med någon av de etablerade elleverantörerna.

– Det kan man naturligtvis också göra. Det är inte säkert att vi få billigare el på det här sättet men vi får ett långsiktigt konkurrenskraftigt elpris

Vore det inte bättre att lägga pengarna på upprustning av era lägenheter?
--Den här investeringen konkurrerar inte med något annat vi ska göra eftersom den förräntar sig. Vi kommer sköta våra hus precis lika mycket trots den här investeringen.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".