östergötland

Satsning på kognitiv beteendeterapi

Landstinget i Östergötland får 25,6 miljoner kronor av regeringen för rehabilitering av personer med mindre svåra psykiska besvär eller smärtor i axlar, rygg och nacke. Landstinget ska bland annat bekosta 1 300 behandlingar med kognitiv beteendeterapi.

Landstinget uppfyller den så kallade rehabgarantin och får därför det här tillskottet, det meddelar socialdepartementet i ett pressmeddelande idag. Arbetet som pengarna ska gå till syftar till att få sjukskrivna tillbaka i jobb igen.

Landstinget kommer i år att erbjuda 1 300 behandlingar med kognitiv beteendeterapi, där patienten lär sig hantera specifika situationer som han eller hon upplever som obehagliga. Dessutom ska landstinget erbjuda 180 behandlingar med inriktning mot smärtor. Totalt får landets landsting 600 miljoner kronor i år i den här satsningen.

Marie Morell (M), landstingsstyrelsens ordförande i Östergötland, säger att pengarna redan finns budgeterade hos landstinget, eftersom man räknat med att få dem.

- Jag vet det finns en del synpunkter på de här pengarna, att man har valt ut ganska få behandlingsåtgärder, säger Marie Morell. Rent allmänt gillar vi ju bättre när man får generalla bidrag. Men jag tycker också det är viktigt att man från statens sida sätter upp ett mål och att vi faktiskt får ett resultat med de pengar vi får.

- Vi har ju sett stora effekter med sjukskrivningsmiljarden vad jag vet i Östergötland, säger Marie Morell. När staten är angelägen om att ha så få sjukskrivna som möjligt så är ju detta ett sätt att jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".