1 av 2
2 av 2
Länsveterinär Pierre Nordmark.
Östergötland

Extra pengar till djursjukdomar

Regeringen satsar 66 miljoner kronor till bekämpningen av smittsamma djursjukdomar. Det framkom i den vårbudget som regeringen lade fram förra veckan.

– Sverige har ett gott hälsoläge och det gör att om man kan bibehålla det här så har vi stora förutsättningar för export av avelsdjur och export av djurprodukter och det är väldigt värdefullt för ett land att ha det, säger länsveterinären Pierre Nordmark.

Det handlar om sjukdomar som smittar från djur till människa, exempelvis salmonella och sjukdomar som smittar från djur till djur. Ett exempel är blåtungeviruset. Det är höga kostnader för ersättning för sjukdomsbekämpningen när det gäller de här sjukdomarna.

Nu ser regeringen ett ökat behov eftersom kostnaderna våren 2009 var betydligt högre än beräknat. Det har vidtagits stora restriktioner mot blåtunga vad det gäller restriktions- och spärrområden samt kostsamma vaccinationskampanjer.

– Det har kostat väldigt mycket pengar och det har regeringen satsat på för att det inte ska bli i hela Sverige. Vi har gjort långt över en miljon vaccinationer, så det rör sig om långt över 100 miljoner som vaccinationskampanjen har kostat hittills, säger Pierre Nordmark.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".