Valdemarsvik

Lena Ek försvarar kulturlandskapet

Nu tar EU-parlamentarikern Lena Ek (C) från Valdemarsvik den svenska hagen i försvar. Hon kräver ändrade regler för att rädda det hotade svenska kulturlandskapet, skriver lantbrukstidningen ATL.

– Nu har jag skrivit till EU-kommissonen och jag förväntar mig ett tydligt och gediget svarar från dem. Det handlar faktiskt om det svenska kulturlandskapet som är format av mular under tusentals år. Det är inte bara något man göra sig av med, säger Lena Ek till tidningen.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har tidigare försökt förhindra EU-kommissionen att införa nya regler för betesmarkerna, men förgäves.

Förra året gjorde Jordbruksverket och regeringen ett försök att anpassa reglerna i EU-riktning genom att säga att det får finnas upp till 50 träd per hektar, oräknat så kallade hävdträd* som ekar, gamla stora björkar eller vildaplar, på betesmark.

Men EU-kommissionen har inte godtagit det och nu föreslås att reglerna ändras igen. Sättet att mäta mark och räkna träd ändras. Trots att gränsen för antal träd höjs till 60 respektive, i vissa fall, 100 träd bedöms följden bli att stora arealer förlorar stöd. Ett skäl är att hävdträden måste räknas in.

Fotnot: Hävdträd är träd som är större och yvigare, vilket indikerar att de stått eller står fritt i betesmarken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".