Hårda besparingar inom Linköpings omsorg

Idag beslutar omsorgsnämnden i Linköping om besparingar, som innebär både skärpta regler för olika hjälpinsatser och försämrad service. På olika sätt ska politikerna spara 26 miljoner kronor i kommande års budget för omsorgen i Linköping.
Kommunen ska bygga färre vårdbostäder för äldre och skjuta upp beslutade byggen. De vårdbostäder som finns ska utnyttjas bättre. Det kan bli svårare att tacka nej till föreslagna platser och strängare regler för vilka som ska beviljas vårdbostad. Det blir mindre pengar till rehablilitering, i form av sjukgymmnastik och arbetsterapi. Den som vill ut och promenera med personal från hemtjänsten, måste avbeställa i god tid om det uppstår förhinder. Annars får man betala, även om det regnar. Några av servicehusen kan komma att stänga sina lunchserveringar. Istället kommer de boende få hem matlådor från någon annan restaurang. Även individ- och familjeomsorgen drabbas, genom att familjerådgivarna erbjuder färre timmar i samtal. Det sociala stödet till personal inom skolor och förskolor minskar. Riktlinjerna för vilka som får personlig assistent eller anhörigvård ska ses över och troligen skärpas. Detsamma gäller hjälp till barnfamiljer med sociala problem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".