Politiker strävar efter ökad dialog

Nu på eftermiddagen inledde politikerna i Norrköping en allmänpolitisk debatt i kommunfullmäktige. Mötet ska vara starten på mer öppenhet mot medborgarna. I Motala har politikerna sedan fem år tillbaka arbetat för att bli mer aktiva och utåtriktade.
I Motala har kommunfullmäktige bland annat fem beredningar som tar fram de övergripande målen för viktiga ämnesområden och detta görs i dialog med kommuninnevånarna. De arbetar med barn- och ungdomsfrågor, vuxenfrågor, samhällsplanering och ekonomi samt utvecklings- och organisationsfrågor. Kommunfullmäktige har också allmän frågestund före sina möten, då vem som helst kan ställa spontana frågor i vilka ämnen som helst och ofta få svar direkt. Nu diskuteras möjligheten att låta allmänheten även få motionsrätt, det vill säga möjlighet att lämna förslag direkt. - I bästa fall kan detta bli verklighet i början av nästa år. Det är viktigt att utveckla demokratin säger Karl Axel Pettersson Molinder, kommunfullmäktiges ordförande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".