mjölby

Hälsotema för elever i Skänninge

För att få eleverna att äta bättre och röra på sig mer har Trojensborgsskolan i Skänninge, hälsa på schemat. Idag kommer man att ägna sig åt livsstil, hälsa, fysisk aktivitet och mat och ingår i den nationella satsningen Hitta stilen, som bland annat Hushållningssällskapet och Sveriges Lantbruksuniversitet står bakom.

– Eleverna ska föra en dagbok under veckan och där ska de skriva hur dags de går upp, vad de har ätit till frukost och lunch och mellan målen. Och hur länge man sitter vid datorn eller ser på TV. Sen i slutet på veckan så ska man sammanfatta det här, säger Lasse Nyström som är lärare på Trojenborgsskolan.

Varför tycker ni att det här behövs?

– Man märker på vissa elever att de är trötta och sover för lite, de hoppar över frukosten, säger Lasse Nyström.

Hur många elever äter skolmaten?

– Jag tror att det flesta eleverna äter bra, men det är en viss grupp som hoppar över skolmaten. Det kan ju handla om grupptryck att man inte ska äta i skolan och då kanske man inte vågar äta även om man vill, säger Lasse Nyström.

Är det skolans uppgift att se till att eleverna äter rätt och att de rör på sig?

– För att vi ska lyckas även i de traditionella ämnena så tror jag att förutsättningarna måste vara rätt. Och då kan information på det här temat vara ett bra sätt, tror Lasse Nyström.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".