Linköping

Socialstyrelsen granskar ettårings död

Socialstyrelsen ska nu granska om samhället hade kunnat förhindra mordet på en ettårig pojke i Linköping tidigare i år. Det är polisen som anmält fallet till Socialstyrelsen enligt den så kallade Lex Bobby.

Pojkens mamma, som tros lida av en allvarlig psykisk störning, har erkänt att hon orsakat sonens död och utredningen ska visa om någon myndighet varit inkopplad före dådet och om det i så fall förekommit några brister i hur fallet hanterats.

– Vi ska samla in information och se om det förekommit brister i hanteringen från myndigheter, enskilda eller privata organisationer, säger Ewa Gustafsson, handläggare på Socialstyrelsen.

Sedan förra året utreder Socialstyrelsen alla fall där barn dött på grund av ett brott. Syftet med lagen, som kallas Lex Bobby, är att fånga upp brister i hur de sociala myndigheterna, skolan, sjukvården och barnomsorgen har agerat och förhindra fortsatta misstag.

Nästa år ska Socialstyrelsen presentera materialet i en rapport till regeringen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".