motala

Stämningen tung i Motala dagen efter

Motala är den kommun i Östergötland som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Varslen har varit många i kommunen och ungdomsarbetslösheten i kommunen är skyhög. Och dagen efter beskedet att kylskåpstillverkaren Dometic i Motala antagligen helt läggs ner är det många Motalabor som misströstar.

Så här säger några Motalabor:

Jag tycker att det är fruktansvärt. Det har varit tillräckligt med neddragningar på företag.

– Det är ett dråpslag för en kommun som redan är hårt ansträngd av andra varsel och uppsägningar.

– Jag vet inte om man kan se längre fram för just nu så är det så svart som det kan vara, så jag ser ingen ljusning.

Dagen efter beskedet att Dometic antagligen lägger ner i Motala är det svårt att vara optimist. Men kommunens näringslivschef Lars-Göran Holmberg tror inte att allt är så nattsvart för Motala som det verkar.

Motala går igenom en strukturomvandling av arbetsmarknaden som enligt Lars-Göran Holmberg började redan på slutet av 90-talet och som många andra svenska städer redan gått igenom. De enklare jobben inom tillverkningsindustrin ersätts av mer komplicerade jobb som kräver ett högre tekniskt kunnande. Arbetsmarknaden förändras, men det kommer att finnas jobb i Motala även i framtiden, säger Lars Göran-Holmberg.

– Jag är inte så pessimistisk som jag tror att många är just nu. Just idag, dagen efter beskedet så känns det tungt men på lite längre sikt så tror jag att Motala har bra chans att klara sig, säger Lars-Göran Holmberg. Det är viktigt är att man lyckas med infrastrukturprojekten, då har vi möjlighet att locka hit fler företag.

– Motala kommer att överleva även om Dometic skulle försvinna, men däremot så måste det ske en omstrukturering av vilka företag man jobbar på och vilka arbetsuppgifterna blir, säger Lars-Göran Holmberg.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".