1 av 3
Foto: Samhall
2 av 3
3 av 3
Östergötland

Svårt funktionshindrade ratas av Samhall

Personer med svårare funktionshinder har svårt att få jobb på statliga Samhall. Enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort väljer Samhall allt oftare istället att anställa personer med lindriga funktionshinder.

– Vi skulle önska att fanns en större flexibilitet när det gäller att skapa arbetstillfällen för de personer som har de största problemen, säger Håkan Karlsson, sektionschef på arbetsförmedlingen i Linköping.

Årligen får Samhall flera miljarder av staten för att erbjuda skyddat arbete för personer som inte klarar av ett vanligt jobb. Men, enligt Sveriges Radios enkät som besvarats av 130 av 240 tillfrågade arbetsförmedlare, är det inte så det fungerar i praktiken.

Sex av tio arbetsförmedlare upplever istället att Samhall allt oftare väljer personer som har lättare funktionshinder är den målgrupp företaget egentligen är till för.

– Ja, med tanke på att det just nu är fokus på tjänsteanställningar måste man ju både klara att vara rörlig i ett städ eller fastighetsskötarjobb och ha möjlighet att möta kunden, säger Håkan Karlsson.

Den främsta orsaken till de tuffare kraven är, enligt arbetsförmedlarna, Samhalls nya arbetsmetod som går ut på att avveckla de egna verkstäderna och istället satsa på tjänste- eller bemanningslösningar med verksamhet ute hos kunderna.

I till exempel Linköping har Samhall väldigt många städ-och serviceuppdrag och det utesluter vissa funktionshindrade säger Håkan Karlsson:

– Tyvärr blir det ju så i många fall att vi, med vetskap om vilken typ av arbetsuppgifter man erbjuder, vet att vissa inte kommer att klara den typen av jobb.

Men på Samhall säger man att man visst uppnår målet för det antal anstäldla som ska komma från de prioriterade grupperna, personer med psykiskt funktionshinder, utvecklingsstörning eller flera funktionshinder.

Samtidigt erkänner regionchefen i Linköping att de anställda nu måste kunna utföra nya uppdrag när Samhall byter profil.

– Den typ av verksamhet vi har i närområdet är ju det vi kan erbjuda. Det kan finnas fall där man vill matcha arbetet mot arbetsförmedlingen, säger Wilhelm Nektman.

Han tycker inte att kraven höjs på de anställda när Samhall avvecklar sina egna verkstäder och ersätter de jobben med andra verksamheter.

– Nej, det behöver vi inte. Under förra året var 45% av nyanställnignarna i regionen från prioriterade grupper. Det är ju ett av våra mål.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Vad tycker du om Samhalls verksamhet?
Hör av dig till oss. 
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".