Östergötland

Arbetsförmedlarna: Skapa fler verkstäder Samhall

Samhall borde inte avveckla sina egna verkstäder utan istället starta nya. Det anser många arbetsförmedlare som deltagit i Sveriges Radios undersökning.

Men Samhall har andra planer. I Finspång kommer många Samhallanställda tvingas byta jobb när företaget avvecklar stora delar av sin verksamhet där.

– Givetvis skulle vi vilja fortsätta den här verksamheten men det är inte vi själva som väljer det. Vi måste ha in order och se en potential inom branschen, säger Samhalls regionchef i Linköping Wilhelm Nektman.

Nej, inom industrin finns ingen efterfrågan på Samhalls tjänster längre. Därför har företaget under en längre tid försökt att lämna industriproduktionen för att istället satsa på städ- och servicejobb.

– Vi måste vända oss till de sektorer som vi tror jobben kommer att växa i, säger Nektman.

Bara var fjärde Samhallanställd finns i dag i företagets verkstäder. För fem år sedan var det dubbelt så många. Resten jobbar inom tjänsteproduktionen.

På arbetsförmedlingarna runt om i länet är man delvis positiv till förändringarna och menar att de funktionshindrade på så sätt kan få mer stimulerande arbetsuppgifter. Men förändringen innebär högre krav på dem som anställs.

I Finspång jobbar idag omkring 40 personer i Samhalls verkstad och monterar kretskort till radiostyrda maskiner. Många där är nu oroliga för sin framtid. Flera av dem kommer troligen få jobba med städ- och serviceuppdrag på olika arbetsplatser i framtiden men många klarar inte av de arbetsuppgifterna.

– Sådana uppdrag kan inte jag ta. Jag kan varken stå, gå eller sitta. Jag vet att jag inte har någon möjlighet på den öppna marknaden så i sådana fall får det blir förtidspension, säger Birgitta Benngård som jobbat på Samhall i sex år.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se
Vad tycker du om Samhall?
Hör av dig till oss:

nyheter.ostg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".