Norrköping

Stora besparingar i Norrköpingsskolor

För- och grundskolorna i Norrköping ska spara 33 miljoner kronor under hösten. Sparkraven presenterades av barn- och ungdomsnämnden idag.

– Huvudförklaringen till att vi har det knepigt just nu är att elevantalet minskar på högstadiet. Men kombinationen, färre elever, finanskris och lågkonjunktur, det är ingen bra kompott, säger nämndens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Carl Dahlstedt arbetar som lärare på Borgsmoskolan i Norrköping och han är oroad för den konsekvensbeskrivning som har tagits fram.

– Det är hårresande och vi regerar med att vi kör till sommaren men sedan lägger vi av. Det känns inte som det är på riktigt om vi ska ta bort 9 tjänster bland 25 anställda.

Vad betyder det här för eleverna?
– Jag gissar större klasser mindre stöd. Mindre mat har de pratat om hur nu det ska fungera, mindre svenska 2 och vi har ju ganska stora invandrargrupper i skolan, säger Carl Dahlstedt.

Politikerna ska nu se över budgeten för att försöka minska sparkravet hos de mest utsatta skolorna. Men Lars Stjernkvist (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden menar att det inte är tal om varsel, trots att personalen ska minskas.

– Det klarar vi genom att de som inte har fastanställning tyvärr får sluta. Men det kommer att få effekter, säger Lars Stjernkvist (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

För att spara pengar ska också resurser omfördelas, det ska bli färre chefer och det kommer att bli mindre pengar till kompetensutveckling. Men det är heller inte uteslutet att lägga ner skolor.

– Vi ser att elevminskningen fortsätter och vi har en del skolor i Norrköping där underlaget börjar bli så litet att det är svårt av det skälet att ha en bra kvalitet i undervisningen, säger Lars Stjernkvist.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".