Reglerna kring bullernivåerna har skärpts. Foto Gunnar Lundmark SCANPIX
Östergötland

Tuffare bullerkrav för mc och bil

Låter din bil eller motorcykel för mycket? Då riskerar du bli underkänd på besiktningen. Sedan april gäller skärpta krav för godkända bullernivåer.

Sedan april i år gäller skärpta bullernivåer för motorcykel och bil, enligt ett nytt EU-direktiv. Men alla känner inte till de nya reglerna.

- Nej, det var något alldeles nytt för mig, säger mc-föraren Bengt Hjort som är på Bilprovningen i Norrköping för att besikta motorcykeln.

Är du rädd att din motorcykel ska åka dit på de här nya nivåerna?

- Ja en aning, vi tappade den riktiga ljuddämparen och fick sätta dit någonting annat i stället. Så det är möjligt att den här låter lite för mycket.

Tidigare har maxvärdet för buller legat på 103 decibel för motorcyklar och personbilar. Men de nya reglerna utgår från de uppgifter som finns i fordonets registreringsbevis. Exemeplvis en Golf som är godkänd för 80 decibel får inte låta mer än så med en marginal på fem decibel. Konsekvensen kan bli betydligt sänkta bullernivåer.

Johan Holm på Bilprovningen i Norrköping tror att många motorcyklister kommer få det tufft hos besiktningen framöver.

- Ja på mc-sidan tror jag det kommer att bli det. Man kanske köper några tillbehörsljuddämpare och sen så kommer man här hos oss och bullrar det för mycket så gör vi en mätning och då är det inte 103 decibel längre, utan då är det ju det som står i registreringsbeviset för stillastående som vi mäter på, säger Johan Holm.

Men en del mc-förarare tycker det är bra att det blir skärpta bullerkrav.

- Jag tycker det är bra, för en del låter alldeles för mycket. Jag förstår inte ens de som kör med dem, de måste ju ha hörselskydd, säger mc-föraren Göran Karlsson.

Men vill man inte ha det när man kör motorcykel, att det ska låta och märkas lite?

- Jo en del vill tydligen det. Åker du i stan och visar upp dig så är det ju kanske roligt men så fort du åker lite längre så blir du irriterad på det ljudet för du hör ingenting annat än motor och vindbrus, så jag förstår inte det, säger Göran Karlsson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".