Foto: Samhall
Norrköping

Svårt att platsa på Samhall

Nu reagerar handikapp-organisationerna på Sveriges Radios granskning om Samhall.
Norrköpingsbon Anna-Lena Krook somär ordförande för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning är upprörd över att det blivit svårare för personer med grava funktionshinder att få anställning på statliga Samhall.

–Eftersom Samhall långsamt har tagit bort möjligheterna genom att trycka mer på produktion, så arbetar där egentligen inte så många som vi inom handikapporganisationerna anser vara personer med funktionshinder, så bygg upp något annat, säger Anna-Lena Krook i Norrköping som är ordförande för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

Allt oftare anställer Samhall personer med lindrigare funktionshinder. Enligt Anna-Lena Krook har personer med utvecklingsstörning fått allt svårare att få jobb på Samhall, trots att de kan vara lika produktiva som andra inom Samhall. Men för det krävs att de jobbar i en miljö som är anpassad till deras funktionshinder, vilket kan vara en bidragande orsak till att Samhall väljer att anställa friskare personer.

– Som Samhall har utvecklat de senare år så platsar man inte helt enkelt, säger Anna-Lena Krook.

Anna-Lena Krook anser att en del av de statliga pengar som Samhall får, bör gå till kommuner eller andra myndigheter som de i sin tur kan erbjuda arbete till funktionshindrade som inte får jobb på Samhall

– Jag tycker att man ska titta på hur man ska kunna arbeta för att personer med verkliga funktionsnedsättningar ska kunna få arbeta, säger hon.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".