1 av 2
På Saab i Linköping var oron stor i dag.
2 av 2
Jan Kovacs
Linköping

Saab varslar 300: "Det är för djävligt"

Saab i Linköping varslar 300 personer om uppsägning. Orsaken är låga produktionsvolymer inom den civila flygplanstillverkningen. Varslet omfattar både tjänstemän och kollektivanställda. Men även konsulterna kommer att drabbas.

Under året kommer Saab i Linköping att minska antalet konsulter. Ett 100-tal konsulter kan försvinna från företaget.

– Som konsult så åker man ju ut först av alla, säger Stefan Oscarsson, som är inhyrd elmontör. Det finns inga fasta jobb i dag utan det är bara bemanningsföretag och konsultjobb. Som konsult har man blivit kanonmat i det nya Sverige.

Vad tycker du om det då?
– Ja, det är för djävligt, men så har det blivit eftersom all industri har flyttat till låglöneländer, det finns inga jobb utan man får ta de halmstrån som finns, säger Stefan Oscarsson.

Tobias Sundin arbetar på kundsupport för Jas Gripen. Han tycker att dagens varsel var väntat.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir varsel men det är ju dåliga tider. Vi har ju länge blivit informerade om hur läget ser ut så det kom ju inte som någon jätteöverraskning.

– Vad tror du om Saabs framtid?
– Jag tror på Saab, det finns många produkter mer än bara flyget. Men när det går dåligt för flyget, både militärt och civilt, så är det ju tungt.
– Vad tänker du för egen del då?
– Ja, det är ju inte kul att drabbas av varsel så det är klart att man blir orolig.

Arbetsförmedlingarna har informerats om varslen och förhandlingar med de fackliga organisationerna har påbörjats. Jan Kovacs, klubbordförande för fackförbundet Unionen på Saab, misstänkte att företaget skulle tvingas varsla anställda om uppsägning.

– Det här kom inte som någon överraskning, det är mera ett konstaterande av det vi gått och anat här. Nu blir det konkret. Vi har fått reda på vad företaget har gjort för analys och kommit fram till en siffra. Det vi måste göra nu är att titta på den analysen. Vad innebär den egentligen och vad kan vi göra för att komma framåt, säger Jan Kovacs.

På Saab Linköping arbetar 4800 personer och av dem varslas nu alltså 300 personer. Orsaken är framförallt att produktionen har minskat kraftigt och därmed också intäkterna. Under årets första kvartal redovisar Saab en förlust på 37 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 324 miljoner under samma period tidigare år.

– Vi har en situation i Linköping med alldeles för dålig lönsamhet och det beror på att både Airbus, Boeing har förseningar i sina program där vi är underleverantör och det påverkar våra volymer. Vi har inte beläggning i verkstäderna och då måste vi dra ner på personalen, säger Åke Svensson vd på Saab.

– Sedan tidigare har vi sagt att ungefär 500 personer ska kunna lämna Saab genom pensioner inom en tvåårsperiod.  Och det här varslet gäller uppsägningar som i första hand inte är naturlig avgång.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".