Arkivbild: Pelle Zettersten/SR Östergötland

Smygpremiär på Göta kanal

Första maj öppnas Göta kanal för båttrafik igen. Men redan i dag släpptes vattnet på i dockorna i kanalen i Motala. En hel del nyfikna människor har samlats för att titta på när de stora båtarna får vatten under kölen.

– Det känns bra. Det har varit intensivt under slutfasen, men vi känner att vi har koll på läget och allt börjar bli klart. Det är klart att det är speciellt och det känns otroligt kul också, säger Anders Donlau, ny vd på Göta Kanalbolaget.

Vid den så kallade utdockningen vattenfylls de tre dockorna längs Göta kanal och den torrdocka som finns i Motala, där båtarna körs in för reparation, så att de kan köra ut igen. I dockorna finns större passagerar- och fritidsbåtar som väger mellan 10 och 250 ton och är svåra att lyfta. Många samlades för att titta på när båtarna fick vatten under kölen  vid torrdockan i Motala. 

– Det är helt fantastiskt och det är jättepublikt. Just nu står jag bakom husbilar som kom hit i går för att se på utdockningen. Det är mycket folk i övrigt och mycket barn här också.

Båtarna som nu sjösatts kommer att ligga för ankar tills kanalen öppnar den första maj.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".