1 av 2
2 av 2
Per-Arne Larsson
Boxholm

Skattehöjning diskuteras i Boxholm

I veckan kom ännu en skatteprognos som visar att landets kommuner får ännu mindre pengar än tidigare beräknat. Boxholm är en kommun som drabbas hårt av lågkonjunkturen och trots att befolkningen ökar diskuterar politikerna en skattehöjning.

– Om vi inte gör någonting på tre år så sjunker intäkterna med 17 miljoner trots att vi har en befolkningsökning, säger kommunalrådet Per-Arne Larsson (S).

Boxholmsborna blev fler under förra året och befolkningsökningen har fortsatt under årets första månader. Per-Arne Larsson tycker att det finns mer som ger Boxholm hopp inför framtiden mitt i dagens tunga ekonomiska läge.

– Vi har byggt ett nytt äldreboende som på sikt kommer att minska kostnaderna. Vi är bra investerade i skola och lokaler. Dessutom har vi en pendeltågstrafik som är grunden till att vi kan öka befolkningen.

Trots det så hotar alltså ett underskott på 17 miljoner kronor om några år. Redan har man försökt sätta in åtgärder för att förhindra förlusterna och en skattehöjning har diskuterats.

Kommunalrådet tycker att regeringen har sin del i det uppkomna läget. Dels genom att inte stötta kommunerna tillräckligt i lågkonjunkturen, dels genom de stora skattesänkningarna som genomfördes efter valet 2006.

– Man har sänkt skattetrycket allmänt och minskat den gemensamma plånboken. Det är kanske rätt för nuvarande regerings ideologi men det stämmer inte med min. Vi har diskuterat skattehöjningar.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".