Tjeckiske Jan Hlavac blir dyrare om artistskatten ändras. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
Östergötland

Dyrare importer i idrotten

Färre utländska spelare som gör inhopp i svenska fotbolls- och ishockeylag, det kan bli konsekvensen av regeringens förslag om ändrad artistskatt.

– Det finns ett antal spelare som kommer hit och höjer kvaliteten på svensk hockey. De spelarna kan bli färre i Sverige och då får det effekt på ishockeyns kvalitet, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber.

Inga sociala avgifter, 15 procent i skatt och max sex månader i Sverige, det är upplägget i artistskatten som flera svenska klubbar har lutat sig mot. Men den förmånen kan nu vara ett minne blott. Från och med årsskiftet vill regerigen införa sociala avgifter även på de utländska spelare som under en kort tid arbetar i Sverige. För klubbarna innebär den ändrade artistsskatten ökade kostnader med cirka 30 procent.

– Nu har vi kontrakterat Jan Hlavac på artisteri så hans kontrakt blir dyrare. Fast det visste vi om. Men jag tror att man blir mer återhållsam med att skriva sådana här kontrakt eftersom det blir 30 procent dyrare, säger Helber.

Men det är inte bara en ekonomisk smäll. Anders Mäki, klubbdirektör i damallsvenska fotbollsklubben LFC ser fler nackdelar med förslaget.

– Vi är väldigt missnöjda med att det är olika regler i olika länder. Där kan man skriva artistkontrakt i tre år och då kan man ju bygga ett långt kontrakt för en låg kostnad jämfört med i Sverige, säger LFC:s Anders Mäki.

– Vi har ju exempel framför allt på herrsidan. Duktiga spelare som tjänar mycket mer pengar i Danmark trots att kostnaden för klubben i Danmark inte är högre, säger Mäki.

Bakgrunden till regeringsförslaget om ändrad artistskatt är dels att dagens regler bryter mot EG-rätten och kan ge Sverige böter. Det säger Ingemar Hansson som är statsekreterare på finansdepartementet. Dels handlar det också om de sociala förmånerna.

Om en utländsk spelare får sociala förmåner i Sverige ska det även betalas sociala avgifter. Därför föreslås nu idrottsklubbarna att betala arbetsgivaravgifter för de spelare som tas in på artistkontrakt.

– Det är fel att kunna tjäna in sociala förmåner om man inte har betala avgifter, säger Ingemar Hansson.

Han tror dock inte att de nya reglerna kommer att få så stor påverkan på klubbarnas ekonomi.

– I de flesta fall ligger man kvar i ursprungslandets socialförsäkringssystem eller i många fall använder man sig av möjligheten att köpa tjänsten från ett utländska artistbolag och då ligger man också kvar hemlandets socialförsäkringssystem, säger Ingemar Hansson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".