Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Knotten stoppar djurflytt

Knottsäsongen är officiellt igång sedan 22 april och det innebär bland annat att det är svårare att förflytta djur på grund av knotten kan föra med sig smittsamma sjukdomar.

Under den knottfria delen av året kan man relativt enkelt flytta framför allt handjur från gård till gård i Sverige. Då krävs det bara ett blodtest för att säkerställa att djuret inte är smittat av någon sjukdom.

– Nu går det inte längre eftersom man inte kan garantera att djuret inte blivit smittat samma dag som flytten går. Det finns inget test som kan avslöja det, säger Pierre Nordmark som är veterinär på länsstyrelsen.

Ett av de virus som Jordbruksverket oroas för är blåtunga som drabbar klövdjur. I höstas smittades flera djur i södra Sverige och kraftiga restriktioner för hur djur får flyttas infördes.

Blåtungeviruset smittar via svidknott som suger blod hos infekterade djur och sedan sprider sjukdomen vidare. Pierre Nordmark menar att det är viktigt att förflyttningarna av djur kontrolleras tiden då knotten förekommer.

– I området söder om oss vaccineras alla djur så kan vi bara se till att inte flytta djur norr ut så kommer sjukdomen inte att kunna få fäste i Sverige.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".