NORRKÖPING

Buskar kan ha startat brand

Den brand som totalförstörde en villa i Smedby i Norrköping i fredags kan ha startat i lättantändliga buskar. Det misstänker brandförsvaret.
– De blir som facklor när de brinner, säger Per Carnstam på brandförsvaret.

– De här Tuja-buskarna, som är vanliga i Sverige, kan enligt räddningsverket självantända vid vissa temperaturer, framförallt när de står nära husväggar, säger Per Carnstam som är styrkeledare på brandförsvaret i Norrköping.

Han berättar att det stod flera Tuja-buskar vid husväggen på det eldhärjade huset i Smedby.

– De kan avge en form av olja och när den upphettas kan den antända. Buskarna blir som facklor, en väldigt energirik brand.

Misstanken är att den heta solen stekt på väggen och buskarna och på det sättet antänt dem.

Brandförsvaret fick larmet om branden vid halv fyra-tiden  på fredagseftermiddagen. När brandmännen kom fram till platsen brann huset kraftigt och elden hade spridit sig till taket. Brandförsvaret fick inrikta sig på att förhindra att elden inte skulle sprida sig till intilliggande byggnader. Huset brann ner och kommer inte att gå att återställa.

Förutom misstankarna mot de lättantändliga Tuja-buskarna, kan det finnas andra orsaker till att huset tagit eld, och brandförsvaret arbetar nu med att utreda brandorsaken.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".