1 av 2
2 av 2
Trafiklärare Yvonne Nord

Drogutbildning innan körkort

Sedan april måste den som vill ta körkort genomgå en utbildning om trötthet och droger innan uppkörningen genomförs. På Norrköpings trafikskola märks en markant ökning av elever och extra kurser får sättas in.

– Vi hade ett extra tryck innan första april det var många som försökte göra klart innan, speciellt skriva teorin. Men sen har trycket kvarstått och vi har mycket flera månader framåt, säger trafikläraren Yvonne Nord.

Den första april blev det obligatoriskt att genomgå den tre timmar långa utbildningen som kallas riskettan innan man gör sin uppkörning. Det handlar om hur droger och trötthet påverkar föraren. Enligt en rundringning som Sveriges Radio Östergötland har gjort visar det sig att det på flera trafikskolor i länet är fullbokat de närmsta kurstillfällena.

– Det är inte tidigare än i slutet av maj som vi kan erbjuda en riskutbildning igen.

Att det är så hårt tryck på trafikskolorna för tillfället tror Yvonne Nord beror på fler faktorer.

– Dels beror det på att det är under våren och sommaren som flest vill ta körkort. Sen är det väldigt stora åldersgrupper som är arton år nu.

Vidare menar Yvonne Nord att de många varslen driver många att ta körkort.

– De vill höja sin kompetens för att ha en större möjlighet på arbetsmarknaden när de väl blir uppsagda. Säger Yvonne Nord

Kostnaden för kursen varierar från 600 kronor upp till 900 kronor, beroende på vad körskolan har satt upp för pris. På Norrköpings trafikskola hade eleverna delade meningar om kursen. Lotte Andersson upplever det lite kränkande.

– Jag är snart fyrtiotre år och har aldrig konsumerat någon typ av droger eller alkohol. Jag kan känna att det är lite att ifrågasätta mig som person och tvinga mig till en utbildning som jag absolut inte behöver, säger Lotte Andersson.

Medan Daniel Svensson tyckte att kursen var värd att gå, men att det var lite dyrt.

– Det är värt att få reda på riskerna med droger, alkohol och sömn. Det var en bra genomgång men 800 kronor var lite väl mycket, säger Daniel Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".