Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Motala

Motala satsar på studier på distans

Motala är en av de kommuner i landet som satsar mest på olika former av distansutbildningar. Just nu pågår samarbete med tolv olika högskolor och universitet i landet.

För många av dem som varslats från sina jobb är det dock andra kurser än högskoleutbildningar som behövs. Det menar utbildningsledare Torbjörn Holmqvist som säger att kommunen måste satsa mer på exempelvis Komvux

– Jag tror att det är väldigt viktigt att man satsar mer på gymnasiala yrkesutbildningar, säger han.

– Att läsa in gymnasiet eller en yrkesutbildning, genom kommunen eller arbetsförmedlingen, vore nog en väldigt viktig satsning just nu, säger utbildningsledare Torbjörn Holmqvist som jobbar med distanskurserna för högskolan

Distanskurserna är till för den som redan har läst in gymnasiet och har behörighet till högskolan. Det underlättar också om man är under 45 år och därmed enklare får studiemedel.

Många av de varslade hör inte till den gruppen, och en specialkurs för varslade som Motala ordnade ihop med Örebro universitet fick ställas in i Motala, eftersom det inte kom någon sökande.

Gina Shaya från Motala och Stefan Wiktorsson, Norrköping, läser till hälsocoach på Högskolan i Skövde via distans i Motala. De tror att distansstudier passar bra inte bara för ungdomar.

– Är man äldre och har familj och ska utbilda sig kanske man inte av ekonomiska eller tidskrävande skäl alltid kan gå till en skola. Då kan en distansutbildning passa perfekt, säger Stefan Wiktorsson.

Enligt Gina Shaya krävs det nästan hundraprocentig självdisciplin:

– Jag tror att det krävs mycket mera av en själv att ta eget ansvar när man pluggar på distans, säger Gina Shaya.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".