Östergötland

Oro över ny dödlig hästsjukdom

Afrikansk hästpest sprids via insekten svidknott, små blodsugande myggor, men nu har EU arbetat fram en vaccinbank som kan användas om smittan kommer hit.

Enligt Susanna Sternberg Lewerin vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan till exempel tävlingshästar som ofta transporteras mellan olika platser, drabbas.

– Visst är det en sjukdom att vara vaksam på eftersom hästar kan färdas väldigt långa sträckor när det handlar om fina tävlingshästar, säger hon.

Afrikansk hästpest drabbar hästdjur och är en närbesläktad virussjukdom till blåtunga, som också smittar via svidknott. Dödligheten är hög, nio av tio hästar som insjuknar i sjukdomen avlider.

Ett bidragande orsak till att hästpestens utbredning kan vara svidknottens förutsättningar att försöka sig och sprida smitta. Enligt Susanna Sternberg Lewerin har det förekommit diskussioner om det är klimatförändringar som har påverkar svidknotten.

Just nu är det säsong för knott och ett virus som skulle kunna spridas till Europa genom svidknott är afrikansk hästpest. EU har nu bunkrat upp en vaccinbank om den fruktade smittan skulle komma hit.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".