Förvaltningshuset i Finspång
Finspång

55 får gå i Finspång och fler varsel väntar

55 anställda inom Finspångs kommun kommer att varslas om uppsägning. Det beslutet fattade kommunstyrelsen i dag. Enligt facket är detta bara början. 

– Man kan ju hoppas att de tänker om, men de har sagt att de återkommer med fler varsel i höst, säger Sven-Olov Carlberg på Kommunal i Finspång, som hellre velat se en skattehöjning. 

Det var i början av mars som kommunledningen i Finspång med centerpartisten Denny Lawrot i spetsen meddelade att kommunen befann sig i akut ekonomisk kris och att 80 miljoner kronor måste sparas under de närmaste åren.

Redan då slog politikerna också fast att kraftiga personalnedskärningar var att vänta.

Ett beslut som fick den dåvarande kommundirektören att avgå med omedelbar verkan.

Sammanlagt talades det då om uppemot 200 heltidstjänster och enligt Sven-Olov Carlberg på Kommunal, är fler varsel alltså att vänta redan i höst.

– Jag har svårt att se hur det här ska gå att genomföra överhuvudtaget. Inom äldreomsorgen och den särskilda omsorgen har vi ju en volymökning och att då samtidigt dra ner på personalen. Den ekvationen går inte ihop. 

Inom kommunledningen vill man idag inte kommentera beslutet utan hänvisar till en presskonferens i morgon förmiddag.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".