Östergötland

Tungt för småföretagen

Den ekonomiska nedgången slår hårt mot småföretagarna. Värst är det för dem som verkar inom tillverkningsindustrin. Det visar Företagarnas och Swedbanks årliga småföretagarbarometer.

– Småföretagarna påverkas väldigt kraftigt av en svag efterfrågan, säger Camilla Ekstrand som är företagschef på Swedbank i Linköping.

För bara ett år sen ökade lönsamheten i snabb takt i de östgötska småföretagen. Men nu krymper marginalerna kraftigt.

Konjunkturnedgången i Östergötland slår mot alla branscher och småföretagarbarometern visar att konjunkturläget för småföretagen är den sämsta sen 1992.

Trots detta är många småföretagare i Östergötland optimistiska och tror på en snar vändning.

En av optimisterna är Sten-Magnus Kullberg på företaget Geodesign i Linköping. Företaget tillverkar ett slags staket som skyddar mot översvämningar:

– Lågkonjunkturen har inte så här lång påverkat oss särskilt mycket, 2008 var det bästa år vi haft, säger Sten-Magnus Kullberg.

Camilla Ekstrand på Swedbank tror ändå att företagen är lite för optimistiska, och att det kommer att ta tid innan det vänder:

– Det kommer att bli något sämre innan det vänder, många tror att botten är nådd, men som vi ser på bland annat sysselsättningstalen så kan det finnas ytterligare uppsägning som gör att sysselsättningen inte kommer igång förrän mycket senare, säger Camilla Ekstrand.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".