1 av 4
Den styrande majoriteten i Finspång.
2 av 4
3 av 4
Oppositionens Anders Härnbro.
4 av 4
Läraren Kent Åke Sköld.
Finspång

Mer nedskärningar att vänta i Finspång

Den minskning med 55 tjänster som ska ske inom Finspångs kommun kommer inte att räcka till. Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande Denny Lawrot (C) som flaggar för ytterligare nedskärningar.

– Vi har ju nya besparingar och vi hanterar ju nu budgeten för 20 10 och ett mål på 80 miljoner så vi får ta det i etapper, säger Lawrot.

Det är i de stora personalgrupperna som det kommer att skäras mest i när Finspång varslar 55 personer om uppsägning. Lärare, förskolepersonal och vårdbiträden står tillsammans för nästan tre fjärdedelar av den varslade personalen.

Redan nu arbetar politikerna i Finspång med att ta fram nya besparingar, 80 miljoner kronor ska sparas in på två och ett halvt år.

Läraren Kent Åke Sköld på Bergska skolan har svårt att se hur skolan ska kunna skära ned mer:

– Ja, det är jättetråkigt för alla lärartjänster behövs väldigt väl, säger han.

Anders Härnbro som är socialdemokraternas gruppledare i Finspång vill se en annan lösning på besparingskraven:

– Från i år och fram till 2012 har vi 202 anställda i kommunen som kommer att fylla 65 år och att hantera dem borde ge tillräcklig effekt för att klara de här personalneddragningarna, säger Härnbro.


Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".