Motala

Gamla Motala verkstad renoveras

Gamla Motala verkstadsområdet vid Göta kanal ska renoveras och ny verksamhet ska in i lokalerna, där bland annat Motala verkstad tidigare hade sin verksamhet.

Stadsbyggnadschef Leif Sjögren säger att Motala verkstad har ett stort symbolvärde för staden:

– Det har ju gett Motala ett världsrykte och har en historia som är alldeles fantastisk, de var ju världsledande inom verkstadsindustrin under många år, säger han.

Kommunen har en plan på att renovera utsidan av husen i Gamla Motala verkstadsområdet på sju år. Insidan ska sedan byggas i samråd med de framtida hyresgästerna.

Fyra miljoner kronor per år är avsatt till arbetet med utsidan och till det ska kommunen söka olika bidrag. I år bidrar länsstyrelsen med en miljon kronor.

Kommunstyrelsens ordförande Eva Isaksson Ribers (M) är förväntansfull inför vad bygget kan medföra:

– Jag tror att det bara är fantasin som sätter gränser. Vi kan ha hur mycket som helst här, 28 000 kvadratmeter är mycket och dessutom är det en otrolig takhöjd, säger Eva Isaksson Ribers.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".